Är crossfit farligt?

Crossfit är en träningsform som idag är väldigt populär. Det är en intensiv träningsform där man tränar både styrka och uthållighet, och frågan som en del ställer sig är ifall det är en säker träningsform eller ej eftersom man jobbar så hårt och gör tunga lyft när man redan är slut i kroppen. En ny studie på 449 personer visade på att ca 56% hade skadat sig i samband med crossfit, främst i axlarna.
Detta betyder inte att man behöver bli rädd för träningsformen, men man ska vara medveten om att det är tufft, och man bör ha en bra grundstyrka och grundform innan man startar. Har man inte tränat innan kanske crossfit inte är det första man ska börja med, och när man väl börjar ska man vara realistisk och inte gå på för hårt direkt. Under träning är det lätt att egot tar över och man ska bevisa för andra och sig själv hur stark man är, och så kommer skadorna bland annat. Att göra olympiska lyft, vilket görs mycket i crossfit, kan ta år innan man gör det i bra form, så det är ingen ide att försöka gå på tyngsta vikten för snabbt. Tålamod är nyckeln, och att fokusera mer på formen/tekniken än på själva vikten.

Så basicly...ja, crossfit kan vara farligt, framför allt om man inte är försiktig och låter det ta sin tid, men fokuserar man mycket på tekniken och tar det steg för steg klarar man sig.


Gillar

Kommentarer