Enkelt förklarat om socker och kolhydrater

Här kommer sockerpolisen igen! 😉 Tänkte jag skulle komma med en liten enkel förklaring till hur socker är uppbyggt, och just varför det inte är bra för kroppen.

Socker består av två molekyler. Glukos och fruktos. Det känner säkert dom flesta igen. Glukos är bra för oss. Det behöver vi för energi. Glukos tas upp av hela kroppen, hjärnan, musklerna etc... Fruktos däremot är den stora boven i dramat. Fruktos kan ENDAST vår lever ta upp, och av det tillverkas fett. Levern blir överbelastad. Socker, fruktos orsakar inte bara fetma utan skadar även bland annat din lever. Forskare jämför fruktos med alkohol, då dom två skadar levern på samma sätt. Den enda gång du kan använda dig av fruktos eller alkohol som energikälla är när du svälter eller precis sprungit ett maraton. Då är det okej för kroppen att använda sig av det. (Dock självklart ingen uppmuntran till att hälla i sig vodka efter ett maratonlopp.)

Så går vi över till kolhydrater. Hjärnan behöver väl kolhydrater...? Nej. Hjärnan behöver glukos. Och vad många inte vet är att kroppen själv, levern, tillverkar glukos från proteiner och fett. Den processen kallas för glukoneogenes. Så när du slutar använda dig av kolhydrater som energi, kommer din kropp att använda sig av det lagrade fettet som energikälla istället.
Kolhydrater höjer ditt blodsocker, vilket gör att mer insulin frigörs. Insulin hjälper blocksocker att komma in i cellerna där dom förbränns till energi. Högt insulin omvandlar dock blodsocker till fett. Det blockerar din fettförbränning, och främjar istället fettinlagring. Sammanfattat....skippa socker. Skippa kolhydrater. Du behöver det inte.

Hoppas ni förstod något utav detta!

Gillar

Kommentarer

Annorlunda
Annorlunda,
Fast lite kolhydrater behöver man ju, man kan inte skippa dom helt 😊
nouw.com/annorlunda
Sandrabergmanfit
Sandrabergmanfit,
Ja men man får i sig kolhydrater från grönsaker 😉
nouw.com/sandrabergmanfit
Annorlunda
Annorlunda,
Absolut, men eftersom du skrev "Skippa kolhydrater. Du behöver det inte. " i slutet kan det vara lite förvirrande för dom som inte läste så noga. Annars har du helt rätt.
nouw.com/annorlunda
Sandrabergmanfit
Sandrabergmanfit,
Sandrabergmanfit
Sandrabergmanfit,
Allt handlar om balans. Jag kan tycka att det är helt okej att unna sig lite kolhydrater i form av pasta, ris eller liknande till en måltid om dagen... men man ska vara försiktig då kolhydrater är extremt beroendeframkallande.
nouw.com/sandrabergmanfit
info,
Kroppens essentiella kolhydratbehov är 0 gram. Vi har precis skrivit om detta i samband med att vi kommenterade Livsmedelsverkets felaktiga påståenden kring socker: http://www.sockerchocken.se/faktakoll/livsmedelsverkets-sockerchock/
www.sockerchocken.se
Annorlunda
Annorlunda,
Som fan! Då ska jag läsa på lite noggrannare.
nouw.com/annorlunda
Sandrabergmanfit
Sandrabergmanfit,
Nämen dåså! 😋 hahaha detta som är så roligt...forskningen utvecklas hela tiden och det kommer alltid ny fakta o nya påståenden 😊
nouw.com/sandrabergmanfit
hej
,
så kan man äta typ frukt/mjölk och sånt eller vad är det för koöhydrat vi inte ska äta?