Hälsa eller mani?

Jag skriver mycket om hälsa, om träning och om att äta rätt. Det är saker vi kan läsa och höra om i princip överallt idag, vilket är bra på ett sätt eftersom det är så pass viktigt...men å andra sidan, man kan få mycket av det goda också. Det finns så många olika teorier om hur vi ska äta, orealistiska ideal och då är det ju inte konstigt att vi blir både förvirrade och i värsta fall kan det faktiskt resultera i psykiska problem. Anorexi och bullimi är något som dom flesta känner till...men det finns också något som heter ortorexi, vilket innebär att man är som manisk när det kommer till att äta ren och hälsosam mat samt att man är manisk med sin träning också. Namnet ortorexi låter väldigt likt anorexi, av den anledning att beteendet är väldigt likt. Skillnaden är bara att en anorektiker blir fixerad vid hur mycket mat som ligger på tallriken, medan en ortorektiker blir fixerad vid vilken mat som ligger på tallriken.
Det här är något som är vanligare än man tror, och här är några varningstecken att kolla efter:

1. Du får ångest om du inte har följt dina kostregler. Kanske du inte åt tillräckligt med grönsaker idag eller maten inte var tillräckligt "ren". Kanske du råkade äta lite för många kalorier idag. Hur känner du dig egentligen när något av detta har hänt en dag?

2. Ett behov att utesluta ett näringsämne eller livsmedel helt och hållet. Nu syftar jag inte på om man har en allergi, utan om man utesluter det helt för att det är "mindre bra", och om man skulle råka äta lite av det mår man dåligt. Ta exempelvis socker. Att undvika det så mycket som möjligt ÄR bra, men att känna sig som världens syndare om man råkar få i sig lite, då har man ett problem.

3. Ditt liv kretsar kring kost och träning. Du avbokar middagar med vänner och familj för att det inte bjuds på det du vill ha eller för att det tar upp tid du vill lägga på att planera din kost. Du känner att du inte har ork att göra annat än att tänka på vad du har ätit, vad du ska äta, om du tränade tillräckligt hårt på ditt senaste träningspass and so on....

Känner du igen dig? I hope not! Om du gör det eller om du känner någon som kan göra det...dags att ta hand om problemet innan det blir allt för illa. Hälsa, kost och träning ska vara avslappnande, roligt, spännande och man ska MÅ BRA av det. Man ska inte få ångest av att leva hälsosamt. Då lever man inte hälsosamt.


Gillar

Kommentarer

bergstrandanna
bergstrandanna,
Så bra skrivet om ett viktigt ämne! Har själv varit där, riktigt hemskt när något så bra får en att må så dåligt ♥
nouw.com/bergstrandanna