Koll på oljan?

Olja, en av dom bättre fettkällorna, men det finns många olika oljor att välja mellan. Vad kan du om dem? Kan man använda alla vid stekning? Jag tänkte gå igenom dem lite här för att klargöra då det nämligen kan vara lite trixigt med oljor.

1. Olivolja - En klassiker och lite av ett måste i hemmet om du frågar mig. Förutom att den är rik på enkelomättat fett (nyttigt fett) innehåller den dessutom antioxidanter som är bra för bakteriefloran i magen och stärker immunförsvaret. Välj en kallpressad, och gärna virgin eller extra virgin.
Det här är en olja du kan använda vid stekning eller kall i exempelvis dressing.

2. Rapsolja - En olja som vid endast en matsked ger dig mer än en tredjedel av det rekommenderade dagsintaget av omega-3. Precis som olivolja är den rik på enkelomättat fett och kan användas vid matlagning eller kall.

3. Kokosolja - Består mest av mättat fett (hör och häpna!), men det betyder inte att den är ohälsosam för det. Vi behöver få i oss lite mättat fett också. Just kokosolja har dessutom i studier visat på att den kan minska sötsug. Den är mest värmetålig och är alltså bästa alternativet vid matlagning.

4. Solrosolja och majsolja - Innehåller hög halt av omega-6, vilket är hälsosamt men något som vi har lätt att få i oss i jämförelse med omega-3. Eftersom den innehåller hög halt av omega-6 är detta inga oljor man bör hetta upp, då omega-6 oxiderar vid värme, och då bildas giftiga ämnen vi inte vill få i oss.

5. Linfröolja - En bomb av omega-3, upp till hälften faktiskt ! Inget man bör använda vid matlagning, utan ska användas kall, och kom ihåg att bevara flaskan någonstans mörkt och kallt då den lätt blir dålig.

Kortfattat, om du ska välja något att steka maten i så välj kokos-, oliv- eller rapsolja.


Gillar

Kommentarer

torres
torres,
Olivolja är dessutom en fantastisk produkt att återfukta ansiktet med 😊 har räddat livet på min problemhy 😊
nouw.com/torres
Sandrabergmanfit
Sandrabergmanfit,
Japp! Använder sj olja att tvätta bort sminket med, och som hårinpackning
nouw.com/sandrabergmanfit